Menyasszonyi ruha - bonjourszalon.hu

A menyasszonyi ruha színeváltozása az ókortól napjainkig

A nagy nap. Amikor minden nagylányból asszony lesz a menyasszonyi ruhája által. Kirepül a családi fészekből, és önálló emberként válik egy másik önálló ember társává. A boldog mosoly, amiben azért ott bujkál a döntés súlya is. És persze a hófehér menyasszonyi ruha. Vajon mindig ilyet viseltek a menyasszonyok, amióta világ a világ? Dehogy. Emberiség történetéhez, sőt még az írott történelemhez képest is nagyon gyerekcipőben jár a mai hagyomány.
A kék sokszor és sok helyen képviselte a hűséget. Szűz Mária köpenyének a színe is kék volt a hagyományok szerint, de már az ókori római menyasszonyi ruhákon is a kék volt az uralkodó szín. Ekkor még a koszorúslányruháknak is a menyasszonyi ruhára kellett hasonlítania, hogy megtévesszék a gonosz szellemeket, akik természetesen mindig is az aktuális házasodókra hajtottak. A kék a középkort is jellemezte, de a királykék igazán csak a gazdag családok privilégiuma volt, hiszen ez volt a legdrágábban előállítható szín akkoriban.
A XV. században a trend átalakult és a zöld lett a menyasszonyi ruhák színe, hiszen ez volt a remény, a hűség, harmónia és a biztonság színe akkoriban. Természetesen akkoriban is fontos volt az egyéni pénzügyi helyzet kifejezése az anyagok drágaságán keresztül. A XVI. századra azonban a vörös lett az uralkodó szín a menyasszonyi ruhákon, mert ez a szerelmet és a szenvedélyt képviselte akkoriban és még a XVIII. századi amerikai hölgyek is szívesen választották a vörös anyagokat, de ők a szabadsággal azonosították.

A fehér szín uralma

Az első ismert híres ember I. Mária skót királynő volt, aki fehér menyasszonyi ruhában járult az Úr színe elé. Ezzel sokakat felháborított, hiszen a fehér sok helyen a gyászt szimbolizálta akkoriban. Divatot azonban Viktória királynő teremtett vele, hiszen ő is fehérben mondta ki a boldogító igent 1840-ben. Mivel a királynőről rengeteg fotó készült, mindenkihez eljutott a fehér ruha híre és ekkortól természetesen szinte minden előkelő hölgy követte az uralkodó stílusát. A fehér szín a gazdagságot jelentette ekkor, hiszen a fehér ruha könnyen koszolódik, nem lehetett könnyedén és rendszeresen használni.