Esküvőszervezés a cateringes szemszögéből

Az esküvő szolgáltatók mindegyike hosszan tudná sorolni a saját területén elkövetett baklövéseket én a catering terén vagyok leginkább otthon, és mindezt nem ítélkezésből csupán azért, hogy ti el tudjátok ezeket kerülni.  Álljon itt most néhány jó tanács, hogy a Nagy napotok a kellemes események miatt legyen emlékezetes, és ne valami szédületes melléfogás miatt.

A Nagy Nap rólatok szóljon!

Az esküvőszervezés bár nem látszik annak mégis bonyolult folyamat. Egy napon egy időben kell, hogy összeálljon milliónyi apró részlet és ez a megfeszített háttérmunka ellenére könnyedséget kell, hogy árasszon. Univerzális, mindenre és mindenkire érvényes szabály nincs, de a legfontosabb, ami talán mégis mindenkire vonatkozik:  Ez a TI napotok, RÓLATOK kell, hogy szóljon, még akkor is, ha ez már túl sokszor elhangzott. A számos esküvő között, amin szervezőként, cateringesként részt vettünk azok sikerültek varázslatosra, amelyeken a pár egymás iránti rajongása, boldogsága mindenen átragyogott és ez a finom energia átszőtt mindent és mindenkit.  Ha ez nincs, meg akkor a legdrágább mulatság sem pótolhatja, sem a legjobb esküvőszervező, zenekar sem a magas színvonalú catering, sem a pazar dekoráció. Ezek nagyon fontos részletek, amelyeknek stimmelniük kell, de TI vagytok a legfontosabb összetevők az esküvő varázsdobozában.

Az egyik fontos részlet a catering

Mi lenne, ha e napon Ti csak jól éreznétek magatokat és nem aggódnátok azon, hogy tetszik-e a vendégeknek a dekoráció, ízlik-e bor és finomak-e az ételek. Ez a ti napotok, a vendégekről már gondoskodtatok, aki nem talál, számára megfelelő ételt vagy italt az azért lehet, mert ő valójában nem szeretne találni és azt választja, hogy nem érzi jól magát, de ez az ő választása.  Engedjétek meg ezt neki és ti csak ragyogjatok és élvezzétek, hogy minden rólatok szól.  Ez persze nem jelenti azt, hogy a vendégekre nem kell odafigyelni, sőt…. de az aggódást elfelejthetitek, hiszen ti már mindent megtettek, amit lehetett, a profik végzik a feladataikat a háttérben és megy minden, mint a karikacsapás.

Sokan az ételválasztáson képesek hónapokig is vekengeni mert mindenkinek meg szeretnének felelni. Nos, ez lehetetlen és főleg nem kell mindenki véleményét megkérdezni. Válasszatok olyan svédasztalos menüt, ami a kedvetekre való. Gondoljatok a húsimádókra, vegetáriánusokra, vegánokra, és az étel allergiásokat se felejtsétek ki akár ültette vacsorát akár svéd asztalos menü mellett döntötök. A lényeg, hogy amikor a cateringet kiválasztjátok profi csapat mellett tegyétek le a voksotokat. Ha minden finom, akkor minden vendég elégedett lesz. Ilyen alkalmakon olyan ételeket is szívesen megkóstolnak a vendégek, amelyekről nem is tudták, hogy ízlene-e nekik.  Az ételsor összeállításánál határozzatok meg egy keretet, és hogy ebből mit szeretnétek, ez alapján már lehetséges menüsorokat létrehozni, amiből lehet választani. A mártások és köretek nem befolyásolják az árakat. Ha hagyományos ételekben gondolkodtok, csirkemell, szűzpecsenye vagy kacsamell akkor elég szokott lenni a keret, de ha bio bélszín, báránygerinc vagy tonhal steak a kívánság akkor növelni fogja a költségeket. A kedvenc ételeiteket is kérhetitek.

Hány fő felszolgáló szükséges?

A személyzet kérdése szokott még vicces helyzeteket eredményezni az esküvőn. Sajnos a legtöbben hajlanak rá, hogy ezen spóroljanak hűha, eddig már többet költöttünk a tervezettnél és igazán felesleges annyi felszolgáló, legfeljebb majd várnak egy kicsit a vendégek.  Némi támpont a tapasztalatok alapján: egy 5 fogásos ültetett vacsorához bor szervizzel érdemes 10 főre 1 felszolgálót számolni a zavartalan kiszolgáláshoz. Az igényes ügyfelek ragaszkodnak ehhez a felálláshoz, de ettől függetlenül mindenki maga választ.  Gyakori a személyzeten való megtakarítás a gyakorlatban ez a szám 6 vagy 7 szokott lenni. Ez elég kevés, de még épphogy ki vannak a szolgálva a násznép tagjai, bár a pincérek pillanatnyi szünet nélkül dolgoznak.

Állófogadás esetén, ami esküvőknél ritkán választott vendéglátási forma szintén kevés 100 főre 2 felszolgáló. A tökéletes esküvő fényét ezen az apróságon kár elhomályosítani.

Vannak olcsó catering cégek, akik alacsonyabb színvonalon gyengébb minőségű szolgáltatást nyújtanak, a választás a tietek.

Az esküvői szolgáltatókat gondosan válasszátok ki, fontos hogy minden feladatra profit válasszatok. A szakmáját magas szinten ismerő kollega nyugalmat áraszt, és nem kérdései vannak, hanem megoldásai.

Remek választásokat és varázslatos esküvőt kívánunk nektek!

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük